Auraaja tuntee työn selkäytimessään!

Kiinteistöalan yritystä pääkaupunkiseudulla vetävä Jouni Petjoi on aurannut 35 talven lumimyräkät ja kokenut kerran myös sen, kun lunta ei tullut laisinkaan. Silloin moni kollega teki konkurssin.

Jouni ”Jone” Petjoin mieleen muistuu, kuinka talvi 2020 oli pääkaupunkiseudulla musta ja tuloton. Kiinteistönhoito Jone Ky:n vuoden pelasti se, että yritys on kahdenkymmenen toimintavuoden aikana laajentunut kaikenlaisiin kiinteistöjen huoltotöihin ja koneurakointiin.

– Pelkästään lumiurakointiin keskittyvä yritys on riskibisnestä. Lumi on epäluotettava kumppani, sen varaan on vaikea laskea, hän toteaa.

Auraajana Jone aloitti jo nuorena perheyrityksessä, josta tie jatkui ensin vieraalle töihin ja sitten yrittäjäksi.  Lukemattomien työtuntien aikana ammattimiehen liikeradat ovat hioutuneet huippuunsa, mies tekee töitä kuin kone.

– Auraamistaitoni tulee jo niin selkäytimestä, ettei siinä tarvitse enää aivoja juuri käyttää, hän tuumii.

Varakoneet takaavat toimintavarmuuden

Vuonna 2000 perustetulla yrityksellä on työntekijöitä kymmenkunta, 6–7 konetta on käytössä tarvittaessa jokaisena viikonpäivänä. Lisäksi on 4–5 konetta valmiustilassa siltä varalta, että lumiurakoinnissa olevat koneet menevät rikki. Kun lunta tulee taivaan täydeltä, silloin ei ole aikaa korjailla koneita.

– Kalustoon ja lisälaitteisiin on vuosien saatossa panostettu. Pidämme niistä hyvää huolta ja oma henkilökunta hoitaa huollot. Näin takaamme käyttövarmuuden, Jone kertoo.

Yrittäjän työasenteesta kertoo jotain myös se, että hän on itse auraamassa jokaisella sateella. Yrittäjän työtunteja ei lasketa ja lomaa pidetään vain silloin, kun se on mahdollista.

Samalla kun kaluston tekniikka on kehittynyt, on tullut takapakkia sääennusteissa. Jone ihmettelee, ettei nykyteknologialla pystytä paremmin ennakoimaan tulevia lumisateita.

– Menee yöt sääennustuksia ja kelikameroita seuratessa, että tietää koska pitää lähteä ajoon.

Jone on antanut omaa kokemusosaamistaan myös aurauslaitteiden kehitystyöhön. Hän uskoo, että parhaat ideat tulevat heiltä, jotka oikeasti tekevät sitä työtä. Insinöörien tehtävänä on sitten jalostaa nuo käytännön vinkit lopputuotteiksi.

Helsingin ydinkeskustassa ja Lauttasaaressa operoivalla yrityksellä olisi kysyntää enemmän kuin on auraajia. Jone kamppailee samojen ongelmien parissa kuin moni muukin yrittäjä: mistä löytää sitoutuneita työntekijöitä ja mikä olisi optimaalinen yrityskoko, jolloin työn määrä ja tuotto olisivat parhaassa suhteessa.

Entäpä mikä on miehen suosion salaisuus yrittäjänä?

– Kun itse osallistuu auraustöihin, pysyy selvillä siitä, mitä kentällä tapahtuu. Pyöritän rehtiä liiketoimintaa: meillä ei tehdä ylimääräisiä lisälaskutuksia, Jone listaa menestyksen avaimia.

FB_SERCO__kiitosaurajaalle_kuva2_1200x628.png

SERCO kiittää Jonea tarinasta!