Paras aurauskokemus syntyy pihaa palastelemalla

Säkyläläinen aurausyrittäjä Juha Laihoniemi kuuntelee, millaisia toiveita asiakkailla on. Ihan kaikkeen ei hänkään pysty auralla venymään, sillä aikataulut ja tonttien olosuhteet vaativat paljon pähkäilyä.

Laihoniemi.com-yritys sai alkunsa reilu kaksikymmentä vuotta sitten, kun isännät kaipasivat apuvoimia broilerihallien siivouksessa. Yrityksen päätoimiala on broilerihallien tyhjennykset ja harjaukset sekä broilerin- ja kananlannan kuljetukset mullan raaka-aineeksi Biolan Oy:lle sekä lannoitteeksi viljelijöille peltokäyttöön.

– Kun koneet olivat valmiina, oli tuohon helppo lisätä rinnalle kiinteistöjen hoitoa ja talvikunnossapitoa, viisi vuotta sitten auraushommat aloittanut Juha Laihoniemi kertoo.

Yrityksellä on pari-kolmekymmentä aurauskohdetta Köyliön taajama-alueella: teollisuusyritysten, kauppojen, toimitilojen, rivitalojen ja kerrostalojen pihoja.

– Hoidamme yritysten omistamien kiinteistöjen huoltoa. Pyörimme siellä Köyliön Ristolassa, myös Sercon piha kuuluu aurattaviin alueisiimme.

Juha on ratkaissut aurauksen ajankäytöllistä ongelmaa palastelemalla työsarkaa. Kiireisinä aamuina auttaa, kun putsaa ensin lumesta tehtaiden toiminnan kannalta kriittisimmät paikat, kuten esimerkiksi tavaran lastausalueen. Muun pihan ehtii sitten aurata myöhemmin.

– Samoin rivi- ja kerrostalojen pihoilta on hyvä hoitaa ensin puhtaaksi kulkuväylät töihin lähtijöille ja iltapäivällä aurata loppupiha. Tämä on mahdollista, kun aurauskohteet sijaitsevat lähellä toisiaan.

Univelka kasvaa talven myötä

Aurausalalla toimivat joutuvat väistämättä symbioosiin sääennusteiden kanssa. On seurattava yölläkin, milloin lähtökynnys ylittyy. Univelka kasvaa, kun nukkuminen muuttuu koiranuneksi.

Jokainen yrittäjä joutuu ajoittain myös sen haasteen eteen, että sairastuu. Silloin on hyvä olla tukiverkkoa, josta saa akuuttia apua.

– Minulla on neljä kaveria, jotka auttavat aurauksessa aina tarvittaessa.

Paras markkinointikanava on perinteinen puskaradio, mutta Juha taitaa myös aktiivisen myyntityön. Jos työn alla olevan pihan naapurissa on vahva lumipeite, hän saattaa piipahtaa kysymässä, että olisiko tarvetta palvelulle. 

– Monesti käy myös niin, että naapuri tulee tiedustelemaan mahdollisuutta päästä mukaan aurausrinkiimme.

Aurausalan yrittäjä ei muista juuri kuulleensa valituksia, toki jotain palautetta on hänellekin asti kantautunut. Juha muistelee, kuinka yksi hänen työntekijöistään oli ajatuksissaan nostanut auran vähän liian aikaisin yläasentoon ja painellut seuraavaan kohteeseen. Asukkaalta tuli kuvan kanssa kysymys, että koska liittymän iso lumitöyssy tullaan putsaamaan.

– Kuski vakuutteli minulle, että hän on varmasti aurannut koko kohteen. Kun lähetin kuvan todisteeksi, niin hän uskoi, ettei näin ollutkaan tapahtunut ja kävi korjaamassa tilanteen.

Lisäksi yöllä valveilla olevilta tulee kysymyksiä, miksi majakkavaloa on pidettävä päällä, vaikkei tuohon aikaan maantiellä edes liiku ketään. Valittajia ärsyttää, kun varoitusvalo maalaa huoneiden seinälle kuvioita.

– Lain mukaan aurassa on oltava tiellä liikkujille varoitusvalo, siitä ei saa tinkiä missään tilanteessa, Juha muistuttaa.

_kiitosauraajalle_SERCO_kuva6_1200x628.png

SERCO kiittää Juhaa tarinasta!