Oikea aika on auraajan pullonkaula

Auraamisen ongelma on sen ajankohta, se ei ole koskaan sopiva kaikille. Tässäkin työssä paras lopputulos tulee, kun asiat hoidetaan systemaattisesti oikeassa järjestyksessä.

1990-luvun lama teki lahtelaisesta Jukka Hännisestä aurausalan yrittäjän ja samalla paljon muutakin. Hänen ja Kirsi-vaimon yrityksessä tehdään oikeastaan kaikenlaista kiinteistönhoitoa ja koneurakointia paitsi yhtä.

– Ihmisten paskaa emme kuskaa, vaikka sitä saattaa joskus auratessa tullakin niskaan, Jukka täräyttää.

Häntä ihmetyttää vuosi toisensa perään ihmisten perin juurin kummallinen ajantaju.

– Pitäisi olla aurattuna ennen seitsemää, mutta ei saisi aurata kuin vasta seitsemän jälkeen. Tee siinä sitten työsi. Onneksi keskustellen on saatu kompromisseja aikaiseksi ja lopputulos siististä pihasta on miellyttänyt kaikkia.

– Ja voi sitä valitusta, kun ei ole ehditty paikalle auraamaan ja mokkasaappaan nokkaan tulee pieni nokare lunta. Kun auraajan tulo harmittaa, kannattaisi muistaa se, ettei itse auraustoimenpide kestä kauaa. Sitten kun työ on tehty, kaikkia hymyilyttää, Jukka jatkaa.

Unen määrä askarruttaa

Vaikka aurahommissa kuulee ajoittain nurinaa, niin kyllä kiitostakin hyvästä työstä saa. Jukka muistelee viime talvea, jolloin lunta tuli enemmän kuin riittävästi.

– Eihän siinä auttanut muuta kuin kiertää viiden tunnin aurauslenkki läpi ja jatkaa saman tien uudelle kierrokselle. Silloin ihmiset ihmettelivät, että koska oikein nukun.

Jukka pitää huolta siitä, että unta tulee riittävästi. Kiireisinä aikoina hän menee nukkumaan iltakuudelta ja kello herättää töihin yöllä yhdeltä.

Talonmiehestä kuoriutui yrittäjä olosuhteiden sanelemana. Kun taloyhtiöt laman aikana karsivat talonmiehiä, Jukkaa pyydettiin perustamaan oma yritys, joka hoitaisi entiset työtehtävät.

Tuolta pohjalta oli helppo lähteä matkaan. Yrityksen taival sai lisävauhtia, kun Lahden kaupungilta kysyttiin, että kiinnostaisiko teiden auraukset.

– Pyysin saada harjoitella ensimmäisen vuoden ja sitten jos kaikki sujuisi hyvin, niin tekisimme sopimuksen. Näin myös kävi, hän muistelee.

 
Muuntautumiskyky on vahvuus

Jukka aloitti yrittäjänä auraamisen Massey Fergusonilla, johon oli kiinnitetty pieni aura. Tuo tuntui sopivalta kohteisiin, joissa oli useita ahtaita paikkoja. Aikaa myöten tuli tarvetta vaihtaa isompaan, silloin passeli aura löytyi Sercolta.

– Jos olisin etukäteen tiennyt, miten hyvä se on, niin olisin ostanut sen jo ennemmin. Aura mahtuu pieneen tilaan ja tarvittaessa levenee isoksi. Sillä saa myös hyvin työnnettyä pihoilta pois lunta, hän kehuu.

Muuntautumiskyky on myös Tmi Jukka Hännisen vahvuus. Kiinteistönhuollon lisäksi on koneurakointia. Salpausselän kisat poikivat aikoinaan mielenkiintoisen lisäpolun yleisötapahtumien järjestelypalveluihin, kuten akkreditointeihin. Tästä kokemusta on tullut muun muassa Tampereen jääkiekon MM-kisoista.

– Parasta työssäni on vapaus ja haastavinta ovat sairauslomat. Kun loukkasin polveni ja jouduin pitkäksi aikaa töistä sivuun, niin olihan se vaikeaa.

_kiitosaurajaalle_SERCO_kuva4_1200x628_____kopio.png

Serco kiittää Jukkaa tarinasta!