Ensimmäinen Serco -työlaite luovutettu Visuri & Paavolalle

Uutiskuva_nettiin_1000x500px_Visuri_Paavola_Top_sieppari_kuva3.png

Kalajoella Visuri & Paavola Oy:ssä on tehty koneurakointia jo viidellä eri vuosikymmenellä. Yritys on Timo Visurin 1985 perustama perheyritys ja sitä se on edelleen. Pienestä lähdettiin liikkeelle parin Bobcatin ja Lundbergin kanssa. Vähitellen konekanta on kasvanut ja nyt erilaisia yksiköitä on jo 25. Kalustossa on traktoreita, kurottajia, pyöräkoneita, vetomestareita, trukkeja ja niin edelleen. 

Suurin osa töistä on Kalajoella, mutta keikkoja tehdään myös noin 50km säteellä. ”Näin homma on niin sanotusti käden ulottuvilla.” Kertoo Marko Paavola (Visuri & Paavola Oy:n toimitusjohtaja).

Arvostettu työnantaja kuuntelee työntekijöiden mielipiteitä

Visuri & Paavolassa kauiten ollut kuski on työskennellyt talossa jo yli 20 vuotta. ”Useita 10 vuotta talossa -lahjoja on myös jaettu.” Marko jatkaa. Näiden lisäksi arvostetusta työnantajasta kertoo se, että vielä ei ole yksikään kuski lähtenyt niin sanotusti ovet paukkuen vaan jokainen on sanonut, että saa ottaa yhteyttä, jos tarvitaan esim. kiireapuja tai muuta.

Marko on itsekin ajanut koneajoja, joten tietää mitä se työ on ja mitä se vaatii. Mutta silti muun muassa työlaitehankinnoissa kysytään konekuskien mielipidettä. ”Vien eri työlaitteiden esitteitä kuskien kahvipöytään ja kyselen mielipiteitä.” – Marko sanoo. ”Parhaiten he tietävät, millainen työlaite kohteeseen sopii, kun he itse siellä työskentelevät.”

Miksi päädyitte Serco -auraan?

Tarve oli hankkia uusi lumiaura traktorin eteen. Kuten muidenkin työlaitehankintojen kohdalla, tässäkin tapauksessa lähdettiin ensitöiksi kysymään mielipiteitä konekuskeilta. Palaute oli selkeä; levenevä aura olisi hyvä, mutta piti huomioida traktorin jämäkkyys verrattuna linkkukoneisiin.

Marko oli vierailulla Maatalouskonemessuilla lokakuussa 2022 ja siellä tuli jutuiksi tutun Sercon myyjän Pesosen Hannun kanssa Serco -aurat. Top sieppariaura osoittautui oikein hyväksi heille kääntyvyytensä ansiosta. Siitä plussapisteet. Levenevä aura käännöllä toisi ketteryyttä traktoriin ahtaissakin paikoissa. Vähän aikaa tätä tuumailtiin ja sitten tehtiin Hannun kanssa kaupat. SERCO Top 6125 SA sieppariaura (levenee 2500 mm:stä 4100 mm:iin) lähti Visuri & Paavolalle marraskuussa 2022 ja se asennettiin Valtra T144:een.

Uutiskuva_nettiin_1000x500px_Visuri_Paavola_Top_sieppari_kuva7.png

Miltä Top sieppariaura on vaikuttanut?

Uutta Top sieppariauraa on ehditty käyttää tämän jutun kirjoitushetkellä nyt noin 1,5kk ja on tuntunut hyvältä. Ne, jotka ovat sitä käyttäneet, ovat olleet tyytyväisiä. Se on helppokäyttöinen ja monipuolinen, kun kääntyy ja levenee tilanteen mukaan. Lisäksi käyttöä laajentaa ylös nostettavat päätylevyt. Näin voidaan ajaa lunta myös sivulle päin.

”Meillä on ollut aiemmin monenlaisia auroja, ja joissain ei ollut käytetty lukkomuttereita ollenkaan. No, me jouduttiin ne kaikki vaihtamaan, kun kyllähän ne tärinän voimasta irtoaisivat kaikki. Mitään tällaista ongelmaa ei ole Top sieppariaurassa ollut. Sitä ei ole tarvinnut parannella tai korjailla.” Marko kehuu. 

”Top sieppariaura on käyttäjälle tehty tuote.” – Marko

Mitenkäs työlaitteiden huollot ja varaosat?

Visuri & Paavolassa huolletaan itse työlaitteet ja koneet niin pitkälle kuin se on mahdollista. ”Tällaisessa Top aurassa ei paljon muuta huollettavaa ole kuin vaihtaa kuluneita teriä. Konekuskit huoltavat itse ja tulevat näin tutuiksi työskentelevien koneidensa kanssa.” – Marko sanoo.

Marko nosti hyvän huomion esiin: ”Lisälaitteissa tulisi aina olla hyvin esillä valmistajan yhteystiedot, mistä kysellä varaosia sekä muun muassa laitteen sarjanumero. Näin kaikki toimisi helposti ja nopeasti. Top sieppariaurassa nämä kaikki oli hyvin esillä.” Hän oli myös samaa mieltä meidän kanssa: alkuperäiset varaosat on aina se paras vaihtoehto. Silloin ei tarvitse murehtia sopivuutta ja säästää aikaa.

Markon kanssa oli puhetta myös teknisestä tuesta, jota valmistajalta olisi hyvä saada. ”On tärkeää että löytyy puhelinnumero, johon voi soittaa jos joskus tarvitsee neuvoja. Sercolla tämäkin on hoidettu.” Marko toteaa.

Tätä mieltä on Timo Heikkinen – Visuri & Paavolan työnjohtaja ja konekuski

Timo Heikkinen on ollut 16 vuotta töissä Visuri & Paavolassa. Hän itse sekä ajaa koneita että hoitaa työnjohtoa. Pari miestä päivystää viikonloppuisin ja muuten seurataan sääennustuksia, joiden perusteella Timo reagoi työjärjestelyin.

”Tämä on monipuolista hommaa. Kahta samanlaista päivää ei ole. Tehdään sekä kaupungille että yksityisille konetöitä; lumensiirtoa, hiekoitusta, lumen poisajoa ja muun muassa rakennusliikkeille nostohommia. Myös miestyötä tehdään ilman koneita jonkin verran.” Timo kuvailee työtään. He huoltavat ja tarvittaessa korjaavat koneita myös itse aina sopivissa väleissä.

Myös Timo on jo ehtinyt aurailla Top sieppariauralla. Hänen mukaansa juuri tämä aura toimii oikein hyvin Valtran traktorissa, vaikka se ei ole niin ketterä kuin linkkukoneet. ”Sillä on nyt aurailtu noin 150h ja voin suositella.” Hän sanoo. Onnistuu kuulemma hyvin aurata myös seinän vierestä.

Heillä on myös vähän tienpätkiä aurattavaksi tällä Top sieppariauralla. Ja hyvin pärjäilee sielläkin, kun päädyt saa nostettua ylös ja voi purkaa lumet sivulle. Pääasiassa tällä auraillaan kuitenkin kiinteistöjen ja teollisuuden pihoja.

Yhdellä lauseella kuvattuna Timo kuvailee Top auraa: ”Näppärä ja jämerästi tehty laadukas aura.”

————————————————————————————————————————————————————————

KIITOS

SERCO kiittää Visuri & Paavolaa luottamuksesta ja tarinan jakaneita Marko ja Timoa.